В Източните Родопи първо качество се договаря на 9,50-10 лева/кг

Има тютюневи райони на страната, където има яснота и силна връзка между местната власт, НКТБ, производителите и фирмите. За разлика от Шумен, Търговище, Силистра, Русе и Пиринския край, тук, Източните Родопи, има установени норми на европейско поведение и работа. Тютюнопроизводителите с вдигнали производството с 10-15%, имат 20-25% първокачествен тютюн от общото количество в складовете си. Вече са раздадени кашони на част от тях, договорите са в папките им, знае се че Първо качество ще бъде 9.50-10 лева.

изтеглен файл

Това донякъде прави средната цена около 6,5-7 лева, което е изключително добре за финансовото състояние на стопаните, които са заложи бъдещи разчети за разходи и печалба, която да подсигури семейните бюджети. Тук през лятото имаше три възлови срещи на председателя на НКТБ Асен Кичуков, на зам.председателя Живко Желев с кметовете на кметства, с кмета Диана Овчарова и истинските производители на ориенталски тютюн, които от 60-те години на миналия век са на полето, в сушилните, на трактора, с работниците и със съседите си поделят тежкото бреме на непосилния труд на нивата, на къра, от там с черните ръце и искрицата надежда в погледа, точно от там се ражда златната низа, която с аромата си придава истинско име на цигарите.

99

Там СОКОТАБ, най-голямата компания, има ясен график, който се спазва и държи в последователност. Атанас Везиров, мениджър на в региона на Ивайловград, Кондово, Меден Бус,Белополци, Мандрица и Славеево, спокойно ни обясни, че щом стартира кампанията лично ще посети любомия си приятел Живко Желев в село Мустрак.

В очакване сме да стартираме кампанията, щом започнем, ще дадем официална информация от централата в Пловдивско, заяви Везиров пред нас.

Хората тук имат безрезервната подкрепа на НКТБ, с централен офис и представителство в град Първомай. Реално действаща структура на всички производители с няколко основни насоки на работа и защита на всички стопани, дори на тези които са заети с лозарство, медарство, зеленчукопроизводство и други.

изтеглен файл (1)

Ергинч Чобан, главен шеф на отдел Изкупуване към СОКОТАБ в Кърджали и регион Източни Родопи заяви пред нас, че щом бъдат подредени кашоните с тютюн и метеорологичните условия са подходящи, екипите на дружеството ще започнат да изкупуват тютюна. Първото качество е около 8 лева, средно, може и 9-10 лева да достигне, всичко е упоменато в договорите ни, които са прецизно изготвени и подписани от двете страни в този процес, заяви Чобан пред тютюнтв.ком.

Leave a Comment