Входираха 5000 заявления за директни плащания

В Кюстендил се проведе семинар за директните плащания. На форума присъстваха заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров, областният управител Виктор Янев, директорът на Областна дирекция „Земеделие” Димитрина Христова, експерти от министерството. Семинарът премина при голям интерес от страна на земеделски производители и животновъди. Пред тях бяха презентирани различните схеми за директни плащания за кампанията през 2015 година. Присъстващите имаха възможност да чуят подробности за начина на кандидатстване, условията, на които следва да отговорят, както и дейностите, които трябва да изпълняват и да спазват, за да получат финансово подпомагане по кампанията за директните плащания за тази година.

изтеглен файлБяха разяснени основните моменти в схемите за подпомагане на земеделски стопани, базирани на площ, схемите за подпомагане на земеделски стопани за селскостопански животни, за плодове, зеленчуци и картофи, за протеинови култури и за памук. Присъстващите бяха запознати и със схемите за обвързано подпомагане на зеленчуци – полско и оранжерийно производство, както и с преходната национална помощ за подпомагане на тютюнопроизводители.

 „Считаме, че тези срещи са много важни, защото кампанията по заявяване на плащанията е в началото си. Около 5 000 души са заявили за тази година в национален мащаб. Считаме, че все още не е късно да има разяснение по най-различните схеми, по новите моменти в законодателството. В схемите за директни плащания тази година, особено в животновъдния сектор, има някои новости. Нашата идея е първо земеделските производители да придобият най-подробни знания за това как, къде, към кого да се обръщат в случай на нужда”, каза заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров.

Той посочи, че се е запознал с 81 проблеми за област Кюстендил, свързани с поземлените отношения.

„В аванс ще ви кажа, че всички случаи ще бъдат гледани на ниво Министерство на земеделието и храните, един по един. Идеята е да се намерят необходимите законови основания, за да може земеделските производители да си заявят площите и средствата. Да нямаме никакви пречки пред земеделските производители”, допълни Цветан Димитров.

Той подчерта, че тази година са се случили доста неблагоприятни събития, най-вече от климатична гледна точка. Отделно търговските взаимоотношения в Европа, във връзка с ембаргото в Русия, също пряко или косвено влияят върху българското земеделие.

„Добре е тази година земеделското производство да се възползва максимално от определените средства, а те са около 1,4 млрд. лева европейски и около 300 млн. лева преходна помощ”, каза заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров.

Leave a Comment