Вносът на ГМО продукция трябва да се гледа цялостно от ЕС

Всяка страна членка на Европейския съюз трябва да се подчинява на едни и същи режими. Това заяви пред журналисти Десислава Танева, министър на земеделието и храните.

Изявлението й е във връзка с казуса дали всяка страна членка трябва сама да решава въпроса с вноса на продукти, съдържащи ГМО, или държавите от ЕС трябва да действат под общ режим. Според министър Танева, правото някои страни да приемат национални режими за търговия и субсидиране поставя всички останали оператори от други страни в неравностойно положение на пазара.

7777

„Това не бива да се допуска”, коментира Танева.

„Не може страна, която има по-различно разбиране към ГМО продуктите, не ограничително както към България, да допусне такива стоки. Така няма да може да се следи движението на тези продукти”, добави министърът на земеделието и храните.

Според нея режимът, който е приложен от ЕС, е добро решение и трябва да важи за всички страни членки. Друг вариант би означавал, че се подлага на съмнение всеки друг режим на ЕС. Танева заяви, че когато няма гаранция, че режимът ще бъде изпълнен ст

Leave a Comment