Бял риган заменя тютюневата култура

Белият риган ще измести тютюна в много населени места в общините Крумовград, Кирково, Джебел и Момчилград още през тази година, съобщава 24rodopi.com. Решението за старт на алтернативната култура е на „Кърджали Табак“. Дружеството вече подписва договори със стопани, които ще отглеждат лечебната билка.

За тази година са заложени 250 декара посеви с растението.Дейността по изкупуването и обработването на белия риган ще се ръководи и контролира от бившия депутат Юнал Тасим, съобщиха от тютюневото дружество. Риганът е многогодишно тревисто растение, високо 50-70 см.

0001 (3)

Коренището е разклонено, често пълзящо. Стъблото е четириръбесто, изправено, леко мъхесто, листата са яйцевидни, цветчетата – дребни, многобройни, събрани в щитовидни съцветия. Риганът не е взискателен към почвата, но на тежки глинести и кисели почви расте лошо. Той предпочита откритите и слънчеви места. Понася много добре зимните студове и в края на февруари започва вегетацията. Цъфти през юни-юли от втората година на живота си.

Почвата, на която ще се отглежда риганът, се изорава на дълбочина 25-27 см, като едновременно с оранта се внасят при необходимост до 30 кг/дка суперфосфат и до 15 кг/дка калиева сол. През пролетта, непосредствено преди разсаждането, почвата се бранува и култивира. По време на вегетацията насажденията следва да се поддържат чисти от плевели, като за целта междуредията се окопават механизирано 2-3 пъти, а почвата между растенията 2 пъти – ръчно. Първото култивиране на междуредията и окопаването между растенията се прави през февруари преди началото на вегетацията, второто- след първия откос.

097

Риганът се размножава по два начина: чрез директна сеитба на семената и чрез разсади. За директна сеитба са необходими 200-400 грама семена за един декар, като семената се заравят на дълбочина 1-1,5 см. Разсадите се засаждат на открито през есента или през пролетта, като се спазват следните разстояния: 70 см между редовете и 20 см между растенията. Риганът се бере по време на масов цъфтеж, започвайки от втората година.

Растенията се режат на височина 15-20 см от повърхността на почвата, така че стъблата да са колкото може по-малки. За добиване на етерично масло, суровината се преработва по метода на водната дестилация в свеж вид. Ако риганът ще се продава във вид на суха дрога, свежите стръкове се подготвят във вид на букети и се суши в сухи и проветриви сенчести помещения или в сушилня при температура 35-40 градуса по Целзий.

789

През втората година се добиват 100-150 кг суха маса от един декар, а през следващите – 500-600 кг. Добивът на етерично масло е в рамките на на 1-1,3 кг/дка през първата година и 5-6,5 кг/дка през следващите. Риганът и продуктите от него имат изключително широко приложение в парфюмерийната, козметичната и хранително-вкусовата промишленост. Като лечебна билка има антисептично, отхрачващо, антиспастично и успокояващо нервната система действие. Използва се при възпаление на дихателните пътища, като успокояващо кашлицата средство, при стомашни болки, чернодробни и жлъчни заболявания. Прилага се под формата на чай. Риганът е чудесен медонос. От насаждения с риган се добиват приблизително 10-15 кг мед от един декар.

Leave a Comment