Булгартабак трябва да плати 100% от тютюна, който е изкупил

Гърбав се става, но богат – не. Това е основния мотив сред хората в Родопите. Половината от тютюна в региона вече е прибран. Очакванията тази година обаче са за значително по-ниска реколта.До преди 2-3 десетилетия да гледаш тютюн в Родопите е занимание на почти всички семейства в района. Днес нивите пустеят, а сред тях не се вижда млад човек. Причините за тазгодишния спад на продукцията са много. Голям брой от тютюнопроизводителите са се преориентирали и към други производства.

„Причините са комплексни – сушаво лято, ниски изкупни цени, на тютюневите ниви няма млади хора“.

До утре „Булгартабак“ трябва да се разплати на 100% с фермерите. Едва около 100 души от Кърджалийско са подали документи за вписване в Регистъра на тютюнопроизводителите тази година. През май 2014 г. регистрираните са били 2800, а през 2013 – над 4440.

В същото време, само на 30 км разстояние, в съседна Гърция тютюнопроизводителите стават все повече. Фирмите, които изкупуват тютюна, плащат близо 5 евро на килограм. У нас цената е двойно по-ниска.

„Тук става много качествен тютюн. Може да се сравни с Турция, Македония, Гърция. Основно цените отказват хора. Някои хора се преориентираха, залагат на зеленчуци“, коментира Мехмед.

Очакваният среден добив на тютюн у нас тази година е 80-120 кг от декар. От 5 декара нива едно 4-членно семейство би изкарало най-много 3600 лв., докато в Гърция само от май до септември би спечелило 7000-8000 евро.Заради сухото лято Фатме Сали от родопското село Хаджийско ще прибере по-малко от 400 кг тютюн, вместо очакваните 600. Тя обработва земята си сама. От 14-годишна се занимава с тютюн. Преди съпругът и децата й помагали, но сега сама става в 3 сутринта, превива гръб в 3-те декара нива и после ниже тютюна.

Заради хора като баба Фатме в Родопите казват, че от тютюна гърбав се става, богат не се става.

Leave a Comment