Бозуков смята протестите с политически нюанси, Желев се опита да атакува полицаите

Тютюнопроизводителите имат проблеми с финансирането на продукцията си. Те смятат, че националните доплащания се разпределят несправедливо, защото при повече продукция държавата плаща по-малко. Потърсен за коментар в социалната мрежа, проф.д-р Христо Бозуков определи ситуацията като протест с политически нюанси. Вече министър, а преди това научно светило в НКТБ, той се опитва да въдвори ред и баланс между сортовите групи, където 4-те крила вечно са в тиха война. Моторът на протестите край ГКПП Капитан Петко Войвода – Живко Желев, поведе стопаните към шосето, но бе спрян, той дори се опита да атакува веригата от полицаи, но не успя трайно да я пробие с хората си, твърдят колеги от Хасково.

Желев през февруари вярваше, че дори Асен Кичуков може да бъде част от екипа на научния работник, станал професор, доктор и агроминистър, но сега той и протестиращите искат оставката му…

Бившите съратници от истинската тютюнева синдикална конфедерация, защото тя по същност е такава, вече са от двете страни на барикадата. Бозуков е с костюм и папки, а Желев и Кичуков с хората си и огъня. Папките с изчислените ставки против гладните и обезкървени фермери, какво ли ни готви съдбата след 26-ти март ? Това ме попита тютюнджия от Пазарджик във facebook.

Как да ти отговоря, след като моят избор е един – чужбина, накратко ми написах аз. На мен този филм с безпаричието не ми се гледа от 2010 година. Всяка година трохи, версии и тетрадки. Въпросът е, че НКТБ винаги ще е конфедерация на 4-те сортови групи, а останалите ще си останат с локален характер, дирижирани от КОЙ …

„Този път протестът няма да спре. Преди две седмици министърът на земеделието ни извика на разговор. Тогава му обяснихме, че парите не се разпределят правилно. Проблемът е, че хората, които произвеждат по-малко, получават повече пари, а тези, които произвеждат повече – получават по-малко средства”, обясни в „Здравей, България” Живко Желев, който е организатор на протеста.

По думите му земеделието е деградирало. „Освен това част от тютюнопроизводителите не са си получили парите, а продукцията е изкупена”, обясни той.

„Ще се борим докрай. Трябва да постигнем целите си”, каза от своя страна един от протестиращите.

Животновъдите пък се готвят за национален протест. Те настояват министър Бозуков да отмени заповедта, с която спира кандидатстването по мерките за агроекология и биоземеделие.

Миналата седмица се разбра, че парите по това перо от Програмата за развитие на селските райони до 2020 г. са похарчени за две години вместо за седем. В същото време в София ври и кипи, фермери изкараха трактори, инвентар и животни по улиците на столицата.

Добрата новина днес е обаче с адрес Димитровград-Хасково. Там турската международна компания СА-БА направи първа копка на завода си в индустриалната зона.

ВИЖ ЗА ИВО ДИМОВ ТУК >>> 

Протестите в София >>> ВИЖ ТУК >>>

 

Leave a Comment