Асен Кичуков: Браншът се срина, произвеждаме 5 пъти по-малко

Пет пъти е намаляло тютюнопроизводството в България спрямо 2010 година и днес достига едно от най-ниските си нива на развитие. Пълен крах, липса на разбиране и работа на дребно, това се случва вече 7 години у нас.Това обясни Асен Кичуков, председател на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България (НКТБ). През 2017 година се очакват още по-ниски количества по отношение на производството на тютюн.

98877

9933

Не може аз да имам 2 тона и 1 килограм, а други 2 тона и да вземаме различни пари, обясни пред камерата на Нова ТВ Живко Желев от село Мустрак.

Лидерът на НКТБ пък допълни, че вече тютюнопризводство организирано няма.

„Като цяло 2016 година беше много тежка за тютюнопроизводителите, въпреки малкия брой като бенефициенти, които са останали в страната, защото имаше силно засушаване, а оттам и много по-ниски добиви“, обясни Кичуков.

234455

По думите му, в хода на изкупната кампания за ориенталските тютюни количествата са по-малко и се отбелязва ръст в цената – между 1 и 2 лв. за килограм. Вероятно фирмите са очаквали спаднат на производствата, за да могат да се вдигнат изкупните цени.
Тютюнопроизводителите, особено в най-тежките райони като Кърджали, Гоце Делчев и Рило-Родопската област, вече са оставили това производство.

3333

„Някои от тях се преселиха в равнинната част на страната, други я напуснаха, а трети отиват към Гърция, за да работят за гръцки тютюнопроизводители за по 20 – 25 евро на ден, което е много тежко“, смята Кичуков.

2333

Според него, ако ситуацията по отношение на бранша остане непроменена, то той ще бъде напълно сринат. „По отношение на бъдещето на сектора, единственото като производство, което ще остане в страната, са сортовете „Вирджиния“ и ориенталски тютюн. Остават само едри производители на ориенталски тютюн. Всички дребни производители, които произвеждаха по 500 кг или по един тон, вече ги няма на хоризонта“, допълни още Кичуков.

От министерството вече канят на среща тютюнджиите на среща, където да разрешат и изгладят различията.

Животновъди допълниха, че вместо да се дават пари за чистене на бурени и тръни по полето, трябва ЕС и правителството да обърнат внимание на количествата месо и мляко, както и на глави животни.

Leave a Comment