Аграрният министър успя да внесе диалог

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева успя с ползотворни усилия от страна на МЗХ да събере представителите на различните сортови групи тютюн на среща в сградата на ведомството.

Ресорният министър обясни на присъстващите, че тези 107 милиона лева са точно и правилно отпуснати от държавната хазна, но не да се стимулира отглеждането на тютюн у нас, а да се пренасочат към алтернативни дейности в аграрния сектор.

Правим необходимите усилия в рамките на тези първи 100 дни от управлението на новото правителство да въдворим ред във вашия бранш и да се отворят програмите в селското стопанство, заяви Танева.

Министърът поясни, че тези 107 милиона лева трябва да се разпределят между самите стопани, като МЗХ ще бъда партньор в положителния диалог между стопаните от четирите сортови групи тютюн. От своя страна тютюнджиите благодариха на МЗХ, че за пръв път от 2 години насам въвежда прозрачни методи на работа с всички земеделски производители.

IMG_8027Ние, тютюнопроизводителите, осъзнаваме ролята на г-жа Десислава Танева да бъда стабилен партньор на всички ни. Експертите на ведомството показаха отзивчивост и познания в материята на нашия бранш и мислим, че само така ще постигнем баланс при разпределението на националните доплащания. Държавата е в тежко финансово положение, затова и не сме искали повече от предвиденото. Огромна част от нас даваме препитание на десетки семейства в тютюнопроизводството. Това са наши служители, които от 20 години усърдно и коректно работят в нашия сектор.Продукцията ни е предимно за износ, а от този експорт и плащането на данъци, на такси и на осигуровки в хазната влизат над 1,56 млрд.лева. Нека и обществото не си прави грешни изводи, че извиваме ръцете на властта. Нашият труд е доста изнурителен, целогодишен и финансово ангажиращ.

В целия сектор сме заети над 90 000 души, това са български граждани, които не са по-различни от своите сънародници, които са ангажирани в сферата на услугите, производството, туризма, транспорта и т.н. Ясно е, че площите засети с тютюн в следващите 5 години у нас ще намаляват, а на тяхно място ще изникнат нови зони, засети с алтернативни култури – лавандула, рози, орехи, бадеми и др. 

IMG_7998

Десислава Танева прави и необходимите стъпки за връщането на родната месна продукция в Република Турция, съобщиха от МЗХ.

По време на посещението си в Анкара днес тя ще вземе участие в конференция на тема: „Въвеждане в експлоатация на земеделски мониторинг и информационна система“ в южната ни съседка.

Министър Танева ще присъства на събитието по покана на министъра на земеделието, храните и животновъдството на Турция Мехмет Мехди Екер.

Leave a Comment