АБВ настоява субсидиите да са за количество, а не на декар

В проекта за националната стратегия за устойчиво земеделие АБВ ще настоява субсидиите – държавни и европейски, да се плащат на количество, а не на декар. Това заяви проф. Иван Станков – министър на земеделието в служебното правителство на Марин Райков (2013) и настоящ депутат от АБВ в предаването „Денят он ер“ с водещ Ивайло Лаков. Според сегашната система да се плаща на декар няма равнопоставеност между производителите, твърди професорът. В стратегията трябва да се заложи и на производства на по-слаби култури.images

Основното производство сега е на зърно и маслодайни култури. България се отклони в една посока и изостави слабите производства.Земеделските ни производители да се преориентират към износ за трети страни, съветва проф. Станков.

Европейският пазар е преситен. Ние ще отидем с определени продукти, но за нас решението е трети страни.  Именно износът към трети страни е заложен и в Трансатлантическото търговско партньорство между Европейския съюз и САЩ. Икономическите ефекти за България са безспорни, но качеството на внасяните храни от САЩ към ЕС е спорно.
0004

 

 

Leave a Comment